^
^
^
^
^

Motto

Mikään ei ole niin varmaa kuin muutos -
CHANGEnsemblen toimintaperiaate perustuu muutokselle.

Musiikki ei voi elää omassa abstraktissa kuplassaan vaan sillä on taiteenlajina velvollisuus olla osallisena yhteisössä juuri siinä ajassa, jossa elämämme. Globaalit ongelmat ja ilmastonmuutoksen hidastamisen haasteet koskevat myös musiikkikulttuuria.

CHANGEnsemble on vuonna 2019 perustettu taideyhteisö, jonka perustajat ovat ryhmän taiteellinen johtaja kapellimestari ja mezzosopraano Jutta Seppinen ja sopraano Tuuli Lindeberg. Ensemble on yhteisö, johon kerätään kulloisenkin projektin kannalta kiinnostavat tekijät. Vaikka kokoonpano muuttuu produktiokohtaisesti, pysyy CHANGEnsemblen taiteen tekemisen punaisena lankana halu käsitellä ristiriitaisia ja torjuttuja aiheita, tuoda esiin marginaaliin jäänyttä taidetta ja tilata uutta musiikkia. CHANGEnsemblen taiteilijoita yhdistää tinkimätön läsnäolon etsiminen ja kiinnostus eri taiteiden sisäisten hierarkioiden kyseenalaistamista ja tunnistamista kohtaan. CHANGEnsemble ottaa vahvasti kantaa ympäristöarvojen puolesta ja jokaisen produktion hiilijalanjälki arvioidaan erikseen ja kompensoidaan Climeworks-palvelun kautta.

Tulevat

Stacks Image 3273

Barabbas-dialogeja

Ooppera Skaalan, CHANGEnsemblen ja Valtteri Raekallio Corp.:n yhteistuotanto.

Sävellys: Aulis Sallinen
Libretto: Lassi Nummi, Aulis Sallinen
Ohjaus, koreografia ja visualisointi:
Thomas Freundlich & Valtteri Raekallio
Valosuunnittelu: Jukka Huitila
Kapellimestari: Jutta Seppinen
Tuottaja: Aija Kelly

Ensi-ilta: to 26.1.2023 klo 19
Aleksanterin teatteri, Bulevardi 23–27, Helsinki
Muut esitykset su 5.2.2023 klo 15, ti 7.2.2023 klo 19, ti 14.2.2023 klo 19
Liput 44/42/35 €

Esityksen kesto noin 70 min, ei väliaikaa.

Rooleissa:
Gabriel Suovanen, baritoni
Jouni Kokora, bassobaritoni
Merja Mäkelä, mezzosopraano
Minna-Leena Lahti, sopraano
Jasper Leppänen, tenori
Leena Uotila, näyttelijä
Tanssijat
Annamari Keskinen, Natasha Lommi, Eero Vesterinen

CHANGEnsemble:
Hanna Kinnunen, huilu
Annemarie Åhsttröm, viulu
Pinja Nunez, sello
Niko Kumpuvaara, harmonikka
Miikka Taipale, piano
Lucy Abrams, klarinetti
Tiia Toivanen, lyömäsoittimet
Jutta Seppinen, kapellimestari

Stacks Image 3318

Kuva: Martti Jämsä

Mosaiikki

Mosaiikki-installaatio
Installaation konsepti: Tuomas Norvio ja Jutta Seppinen
Äänisuunnittelu ja sävellys: Tuomas Norvio
Esiintyjä ja ääni: Jutta Seppinen

Yhteistyössä Musica Nova Helsinki ja Tero Saarinen Company

4.3. klo 11-18
5.3. klo 11-18
TSC Studio, Kaapelitehdas, E-rappu

Installaatio toimii sekä itsenäisenä teoksena, johon kokijoilla on
mahdollisuus itse osallistua, sekä esityksinä, joita katsojat voivat seurata pitkin päivää.

Mosaiikki pohtii ihmisen mielen yhtenäisyyttä, fragmentaarisuutta ja 
toisaalta muistojen epätäydellisyyttä. Miten ja millä täytämme aukkoja 
muistoissamme, kuinka tuotamme itse muistoistamme tulkintoja? Kuinka 
kehomme viestivät meille muistoista, joita mieli ei muista? Mosaiikki 
on äänitaiteilija-suunnittelija Tuomas Norvion ja 
kapellimestari-laulaja Jutta Seppisen ensimmäinen yhteistyö. Äänitetyn 
materiaalin lisäksi Seppinen myös esiintyy osana installaatiota 
tuottaen ääntä, liikettä ja sensorimotorista ruumiillista “kohinaa”.

Menneet

Stacks Image 2711

Kuva: Perttu Haapanen

PODIUM

Sävellys, elektroniikka ja video: Perttu Haapanen
Konsepti: Jutta Seppinen, Perttu Haapanen

CHANGEnsemble

Laura Rämä, esitystaiteilija/solisti
Hanna Kinnunen, huilu
Darren Acosta, pasuuna
Pinja Nuñez, sello
Jutta Seppinen, esiintyjä ja kapellimestari

Kiitokset:
Taiteen Edistämiskeskus
Pacius Minnesfond
Svenska Kulturfonden
Teosto
Sellosali

Oletko aina kummastelut mitä kapellimestarit tekevät johtaessaan orkesteria? Niin mekin!
Podium on musiikillinen näyttämöteos ja kapellimestari-tutkielma. Podiumissa ihmetellään neromyyttejä, sankaritarinoita, pikkupoikamaista intoilua ja musiikillista masturbaatiota.

Podium kysyy, purkaa ja pohtii. Vaatiiko musiikkibisnes kapellimestarilta show-näytöksiä? Voiko kuka tahansa sukupuolesta ja etnisestä taustasta riippumatta tehdä menestyksekkään kapellimestari-uran?

Palvelevatko muusikot ja musiikki kapellimestaria vai kapellimestari muusikkoja ja musiikkia? Mitä musiikki haluaa? Vai haluaako se mitään?

Kesto n. 1 h

Stacks Image 2757

Kuva: Ville Hautakangas

Älykäs, elegantti ja ajatuksia herättävä Alma! on kokeellista näyttämöllisyyttä, kriittistä yhteiskunnallisuutta, sosiaalista immersiivisyyttä ja dokumentaarisuutta tanssin, sanataiteen ja musiikin keinoin yhdistävä esitystaiteellinen hybridi. Alma!n yhtenä arvona on aikamme suomalaisen taidemusiikin, kirjallisuuden ja tanssitaiteen yhteistyön tukeminen. Alma! on mosaiikkipotretti, jossa yhteiskunnalliset ilmiöt, ihmisten yhdenvertaisuus ja sukupuoliroolit kohtaavat yksittäisen ihmisen syrjäytymisen, rakkauden ja läheisyydenkaipuun.

Teoksen kesto: 75 min

Stacks Image 2827

Kuva: Jutta Seppinen

Otteita ohjelmatekstistä (teksti: Jutta Seppinen)

Kaikilla ihmisillä on mahdollisuus syvään sanattomaan kokemiseen. Aloitamme elämämme ilman sanoja ja kykyä selittää asioita. Kokemisemme perusta on kropallinen ja hyvin kokonaisvaltainen. Kreikkalaissyntyisen ja sittemmin ranskalaistuneen Georges Aperghiksen (1945-) luoma musiikillinen ilmaisu on pystynyt antamaan tälle kokemisen tavalle musiikillista muotoa ja konkretiaa. Hän tekee sen puhtaasti musiikin, mutta myös teatterin, kielen, liikkeen ja kuvan keinoin ja usein hienovaraista komiikkaa käyttäen.

Aperghiksen musiikki haastaa kuulijaansa ennakkoluulottomaan tilaan, jossa esimerkiksi tekstille ei anneta perinteistä selittävää ja kuvailevaa merkitystä vaan sen voi antaa vaikuttaa assosioiden ja vapaasti. Hän ei tarjoa perinteisiä melodioita, ei helposti seurattavaa lineaarisuutta, ei nostalgista kauneutta. Mutta se mitä hän tarjoaa, on mielikuvitusta kutkuttavia äänimaailmoja, erilaisia affekteja ja fyysisiä kokemuksia. Aperghiksen musiikki tunnetaan parhaiten sen teatterillisista elementeistä ja kielen monipuolisesta merkityksiä pakenevasta käytöstä.  Aperghiksen musiikin olennainen osa on myös sen haastavuus sitä esittäville taiteilijoille niin kuin Tuuli Lindeberg kirjoittaa Tourbillons-laulusarjasta: ”Mitä laulajan epämukavuusalueelle sysääminen saa aikaan? Yleisö aistii esittäjän kamppailun mahdottomalta tuntuvan tehtävän äärellä, mutta se taitaa olla Aperghiksen kohdalla olennainen osa esitystä ja taide-elämystä. Laittamalla itsensä likoon ja riisumalla kaiken itseisarvoisen perinteisen ”kaunolauluäänen” esittelemisen paljastuu kenties jotain hyvin haurasta, inhimillistä ja koskettavaa. Vaativan modernin taidemusiikin kohdalla voi parhaimmillaan toteutua erityisen kouriintuntuvasti elävän esityksen taika: jaettu kokemus yleisön ja esittäjien kesken, joka koskettaa.”

Stacks Image 2862

Kuva: Ville Raasakka

28.2.2020 KLANG-sarja,Camerata-sali Musiikkitalo

Mezzosopraano ja esityksen konsepti Jutta Seppinen
Ohjaus ja koreografia Petri Kekoni
Ääniteknikko Anders Pohjola
Valosuunnittelu Petri Kekoni ja Jukka Kolimaa
Valoteknikko Jukka Kolimaa

Stacks Image 2877

CD:
säveltäjä: Heinz-Juhani Hofmann
esiintyjä: Jutta Seppinen, mezzosopraano
Äänitys ja masterointi: Anders Pohjola
Kannen kuva: Martti Jämsä

Otteita ohjelmatekstistä (teksti: Jutta Seppinen)

Lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö ja perheen sisäinen insesti kuuluvat ihmislajin julmimpiin tekoihin. Niissä rikotaan lapsen oikeutta koskemattomuuteen ja omaan itseyteen sekä häiritään radikaalisti lapsen luonnollista kehitystä omaksi itsekseen. Ihmissydän käsittelee tarkkanäköisesti juuri tätä ilmiötä.

hmissydän ei ole perinteistä oopperaa, ei edes perinteistä modernia oopperaa. Ihmissydän on tekstipohjainen, vain vähän perinteistä laulua sisältävä teos, joka vaatii esittäjältään rohkeaa äänellistä heittäytymistä ja venymiskykyä. Teos käyttää myös teatteri -ja performanssitaiteen ilmaisukeinoja ja sen erityispiirre on laulajan jatkuva dialogi elektroniikan kanssa. Suurin osa nauhan materiaalista on esittäjän omaa etukäteen nauhoitettua laulu -ja puheääntä, luoden näin yhtäaikaa sekä koherentin että monimerkityksellisen äänimaailman.

Ihmissydän on mosaiikkitaideteos, jonka voima syntyy hallitusta hajanaisuudesta. Sen logiikka on juurikin sellainen, jollaisena nykyinen aivotutkimus näkee traumaattisten muistojen tallentumismekanismin aivoissa; niistä puuttuu yhtenäinen tarina.

Ihmissydän näyttää miten rakkautta ja hoivaa tarvitseva lapsi on pakotettu muuttamaan itseään selviytyäkseen ylitsepääsemättömistä tilanteista. Teos etenee pääosin lapsen eri selviytymisstrategioita kantavien osien sisäisenä tarinana. Ihmissydämen ytimessä on kieltäminen ja vaikeneminen. Sen keskiössä on myös lapsen kokema häpeä, itseinho ja viha. Ihmissydän kertoo rakkauden kaipuusta, joka on kaiken inhimillisen ytimessä; sen perään huutaa niin lapsi kuin lopulta pahantekijäkin.

28.2.2020 esitys oli samallla Ihmissydän-levyn julkaisukonsertti. Teos oli tärkeää tallentaa, koska Heinz-Juhani Hofmannin monologiooppera on yksi niistä harvoista musiikkiteoksista, joissa peittelemättä raotetaan kollektiivisen kieltämisen verhoa siitä mitä seksuaalinen hyväksikäyttö voi lapsen sisäiselle maailmalle tehdä. Levy on omistettu kaikille niille miljoonille nykyisille ja entisille lapsille, joiden sydän ja mieli on särjetty hyväksikäytön seurauksena.

Stacks Image 3016

Kuva: Nina Sivén

Jutta Seppinen on kapellimestari, laulaja ja pitkän uran tehnyt kuoronjohtaja. Seppiselle taide on parhaimmillaan sekoitus sekä uuden etsimistä että ihmisyyden käsittelyä.

Jutta Seppinen on suorittanut Sibelius-Akatemiasta kaksi musiikin maisterin tutkintoa (2008 ja 2016), joihin kuuluivat mm. erinomaisin arvosanoin tehdyt sekä laulun että orkesterinjohdon loppututkinnot. Keväällä 2018 Taideyliopisto valitsi Seppisen Sibelius-Akatemian primamaisteriksi.

Seppinen debytoi kapellimestarina Tampere Filharmonian kanssa syksyllä 2014. Hän on tämän jälkeen johtanut suurta osaa maamme orkestereista mukaan lukien eturivin orkestereita kuten Helsingin Kaupunginorkesteria, Tampere Filharmoniaa ja Turun Filharmonista Orkesteria. Seppinen on toiminut apulaiskapellimestarina Savonlinnan Oopperajuhlilla sekä Kapuapu -ohjelmassa Suomen Kansallisoopperassa. Seppinen on monitaideryhmä CHANGEnsemblen perustaja. CHANGEnsemble etsii uusia tapoja musiikin, muiden taiteiden ja ruumillisuuden yhdistämiseen sekä haluaa käsitellä taiteessaan vaikeita ja vaiettuja aiheita.

Kautena 2019-2020 Seppinen on johtaa mm. Kuopion Kaupunginorkesteria, Joensuun Kaupunginorkesteria, Helsingin kaupunginorkesteria, Sinfonia Lahtea (peruttu koronatilanteen vuoksi), Sinfoniaorkesteri Vivoa ja Lappeenrannan kaupunginorkesteria.

Laulajana mezzosopraano Jutta Seppinen on keskittynyt erityisesti modernin musiikin esittämiseen. Seppinen on kantaesittänyt lukuisia hänelle kirjoitettuja teoksia ja hän on työskennellyt useiden säveltäjien ja yhtyeiden kanssa. Keväällä 2013 hän lauloi Radion sinfoniaorkesterin solistina. Alku vuodesta 2020 Seppiseltä ilmestyi ensimmäinen soololevy, jossa hän esittää Heinz-Juhani Hofmannin Seppiselle kirjoittaman monologioopperan Ihmissydän.

Ennen kapellimestari-uraansa Seppinen on tehnyt uraa myös kuoronjohtajana. Hän on tullut tunnetuksi ennakkoluulottomilla ohjelmistokokonaisuuksillaan sekä perinteisen konserttikonseptin ravistelijana. Hän on tehnyt yhteistyötä useiden kuorojen kanssa, joista mainittakoon maailmankuulu Thomanerchor Leipzig. Hän on konsertoinut monien Euroopan maiden lisäksi Yhdysvalloissa ja Argentiinassa. Vuodesta 2009 Seppinen on toiminut Akademiska damkören Lyranin taiteellisena johtajana. Lyran on noussut Seppisen johdolla maamme kuorojen terävimpään kärkeen ja heidän yhteistyönsä on kantanut hedelmää niin menestyksekkäinä levytyksinä kuin vaikuttavina ja kantaaottavina konsertteina ja esityksinä.


Stacks Image 3052

Kuva: Heikki Tuuli

Sopraano Tuuli Lindeberg on vakiinnuttanut asemansa maamme eturivin barokkiajan ja oman aikamme laulumusiikin esittäjänä. Hän on saanut lehdistössä taajaan kiitosta puhtaasta ja ilmaisuvoimaisesta lauluäänestään sekä monipuolisesta muusikkoudestaan. Tuuli tekee säännöllisesti yhteistyötä Suomen parhaiden orkesterien ja kamariyhtyeiden kanssa esiintyen ahkerasti klassisen musiikin näyttämöillä, konserttisarjoissa ja festivaaleilla. Tuulin laajaan ohjelmistoon kuuluu mm. kuoro-orkesteriteoksia, liediä, runsaasti barokkiajan kamarimusiikkia sekä useita suomalaisten vokaaliteosten kantaesityksiä. Tuuli on esittänyt näyttämörooleja vuosien varrella mm. Suomen kansallisoopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Suomen Kansallisteatterissa sekä lukuisissa vapaan kentän kamarioopperaproduktioissa. Hänen viimeisimmistä näyttämötöistään mainittakoon Markus Kärki & Sofi Oksanen: Baby Jane /Piki, Monteverdi: L’Orfeo /Euridice & Speranza, Kaija Saariaho: Study for life, Juhani Nuorvala & Juha Siltanen: Flash flash /”E”, Lauri Kilpiö & Johanna Venho: Mustan veden yli /Nainen, Koželuch: Kustaa Vaasa /Schutzgeist, Purcell: Dido ja Aeneas /Dido, Hasse: Marc’Antonio e Cleopatra /Kleopatra, Riikka Talvitie: The Judge’s Wife /Caroline, Saariaho: Only the Sound Remains /vokaalikvartetin sopraano, sekä roolit Monteverdin Maria-vesperin, Orffin Carmina buranan sekä Catulli carminan näyttämöversioissa. Itä-Helsingin musiikkiopiston kasvatti Tuuli opiskeli Sibelius-Akatemiassa aluksi mm. pianonsoittoa ja kuoronjohtoa ja lauloi lukuisissa lauluensembleissä ennen siirtymistään solistiuralle. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2002 ja voitti toisen palkinnon Kangasniemen laulukilpailussa vuonna 2009. Esiintymistyönsä ohella Tuuli opettaa sivutoimisesti barokin laulumusiikkia Sibelius-Akatemiassa ja Viron Musiikki- ja teatteriakatemiassa Tallinnassa.